Велики личности, променили историята на света

 • Реферат

   

  На тема:Велики личности, променили    историята на Света

   

   

  1. Чарли Чаплин

   

  (1889-1977)

   

   

   

   

   

   

  “Животът е трагедия в близък план икомедия, гледан от далече”

   

   

  1.1 ВЪВЕДЕНИЕ:

   

  След появата си в края на  XIX век киното претърпява значителна еволюция в началото на XX век. Немите филми създават множество знаменитости, забавляващи широката публика, но в епохата на филмите с говор повечето от тези звезди изчезват. Има само едно изключение. Добил славата на един от тримата крале на комедията в епохата на нямото кино, Чарли Чаплин умело преживява прехода към филмите с говор. Но докато комикът Чаплин кара публиката от цял свят да се смее с глас, над истинския му живот е надвиснала сянка още от времето, когато е момче, мечтаещо да стане комик. Какъв ли живот води човекът, който отдаден на комедийните филми успява да накара другите да мечтаят, да плачат със сълзи или да се смеят с глас?

   

   

   

   

   

  1.2 Началото на трагедията

   

   

  Семейството на Чарли живее в Кенингтън, в централната част на Лондон, докато Чаплин – старши не започва да пие, без да го е грижа за семейството, което се разпада. Родителите на Чаплин се развеждат през 1890г. Той не е навършил дори година, когато започва да живее само с майка си и своя полубрат. В началото успяват да преживяват скромно. Тя е звезда в центъра на Лондон и печели достатъчно, за да издържа трима души с 20 лири стерлинги на седмица. Нещата де променят, когато майка му заболява от болест на гърлото.

  Една, като че ли съдбовна вечер през януари 1894г. тя играе в театъра на военната база в Алдършот. Въпреки, че е била предупредена от другите артисти, пее пред войниците с дрезгавия си вече глас. Тъй като гласът й звучи все по – лошо, яростното освиркване от страна на публиката я принуждава да слезе от сцената. За да върне благоразположението на публиката, режисьорът трябва да запълни дупката в програмата, и така открива малкия Чарли, тогава на петгодишна възраст. Режисьорът води Чаплин в средата на сцената и обявява, че момчето ще замести своята майка. Останал сам в средата на сцената, Чаплин е обхванат от такъв страх, че усеща как сърцето му спира. Поглежда към кулисите, откъдето майка му също го гледа с угрижена физиономия. Под акомпанимента на оркестър изпява популярната по онова време “Джак Джоунс”. Знае, че е длъжен изпълнението му да излезе сполучливо, тъй като майка му вече не може да пее. Изведнъж в средата на изпълнението на сцената заваляват монети. Чаплин спира да пее и обявява: “Ще продължа, след като събера парите”.

  Залата избухва в смях, а режисьорът излиза на сцената с платнище, за да му помогне. Когато той понечва да тръгне, момчето си мисли, че му взима парите и хуква след него, предизвиквайки нова вълна смях. Тагава Чарли е само на пет години и не може да разбере защо ситуацията е толкова смешна, но събитията от онази вечер оказват голямо въздействие върху него. Това ще бъде началото на бъдещата му кариера на Крал на комедията и последното излизане на майка му на сцената.