В какво вярва съвременния човек

 • В какво вярва съвременният човек

   

  Есе

   

   

  Сутрин човек се събужда с мисъл, в която вярва. На закуска и на обяд яде с мисъл, в която вярва. Вечерта си ляга със същата тази мисъл, в която вярва през целия ден. Така ще е и за напред. Всеки един ден на хората минава с мислите им, в които вярват, с които живеят.

                Съвременният свят се развива със скоростта на светлината в някои отношения, но и изостава с големи темпове в други. Все по-малко са тези вярващи, които ходят редовоно на църква и се оповават на Бог. На някои това не им го позволява ежедневието, работата и ангажиментите, а други просто не се интересуват от църквата. Прави са и двата типа хора. Какво ще им помогне църквата на тези, за които всяка минута е важна за професионалното им развитие? Хубаво е да си вярващ, но не можеш да се храниш само с Божиите думи, нали?

                Светът е голям и това е едно от предимствата му. Хора всякакви, интереси различни и много и странни вярвания за всеки. Едни живеят както казват за правилно църковните служители, други вярват, че сутрин като се събудят денят им ще бъде добър и ще могат да си изкарат прехраната без да бъдат изгонени незаслужено от работа. Хората вярват, че любимата им за винаги ще е с тях, че на децата им няма да се случи нищо лошо докато слаомират покрай колите на пешеходните пътеки на път за училище и обратно, а други... просто вярват в победата на своя отбор тази вечер, или успеха на любимия роден спортист.

                Светът, в който живеем не е от най-спокойните, нито пък отива в правилната посока в някои отношения. Все ми се иска, когато всички хора по света се събуждат сутрин да има нещо общо, в което да вярват – да вярват, че справедливостта и доброто ще са водещите сили през денят им и че тези, които ги заобикалят ще бъдат добри. Ще показват, че не са безразлични към света, в който живеят. Че са готови да приемат с усмивка всяка неприятност, която им се изпречи, защото знаят, че има кой да им помогне и да ги подкрепи.

                Човек живее със своите вярвания, хубаво е да вярваш, защото в противен случай не можеш да се развиваш в душевен и емоционален план. А това е деградация на духа. Но вярванията в каквото и да било трябва да са искрени, а не да са само на думи, за да се покаже човек повече от колкото е. Искрени и добри. Така несъмнено и животът ще стане по-приятен и лек за всеки. Когато вярва в нещо, човек винаги трябва да отстоява своето мнение и да мисли позитивно за тези около него, независимо от различната вяра, и да е готов винаги да подаде ръка за помощ.

  Всички хора имат различни идеали и мечти, но истина е, че денят ще започва по-хубаво всеки път, когато се будим с позитивни мисли и с настроението за слънчев ден в душите ни.