Традицията- отживелица или необходимост

 • Традицията-отживелица

  или необходимост

   

   

  Всяко живо човешко същество търси начин за да запази своята човешка същност. И за да постигне това залага на традиционните неща в своя живот, защото така ще съхрани уникалнитеси ценности.

  Всеки народ за да оцелее във времето и за да запази идентичноста си залага на традиците предавани от поколение на поколение.

  В нашия живот, ние често се сблъскваме с много традиционни и нетрадиционни неща. И ако не спазваме обичаите предавани ни от баби и дядовци как тогава бихме се съхранили във времето?!

  В интерес на истината доста от традициите в живота ни са отживелица, а други са съществена и така нужна част от него. Ще обоснова това си твърдение като кажа, че традицията е обичай, навик, рутина, ритуал. А нашите навици днес са се променили и то много! Даже бих казала, че в днешния еманципиран свят тези традиции са по скоро отживелица. В миналото е имало ясно изявени класови различия, считало се е, че жените нямат право на глас, смятали са ги само за необходима часто от продължаването на рода. Днес не е така, жените имат еднакви права като тези на мъжете, няма само мъжка или само женска работа, а жената дори си е отвоювала място в армията. В миналото една единствена хорска приказка е разбивала семейства, съсипвала е човешки животи и дори кариери. А в денешно време ние все по малко се вслушваме в клюките, които чуваме зад гърба си и въобще не ни интересува как останалите около нас тълкуват постъпките ни. Класовите предрасъдъци, които са били важен фактор в миналото сега не ни интересуват изобщо. Ако например се влюбим в някого, който не е с нашето материално положение, ние не се отказваме от чувствата си, само защото човека е бедняк. Ако някой не е богат колкото нас, какво няма да го обичаме ли? Глупости! Ако той е човек, който заслужава уважение и доверие какво значение има дали е богат или беден! Тава са все ненужни отживелици, които днес се срещат все по-рядко.

  Но обичаите и традициите са нещо по-различно. Те никога немогат да се изменят и да се превърнат в отживелица, защото ни съхраняват като уникален народ. Те са толкова необходими и отдавна са се превърнали в неразделна част от нашия живот. Нима в никое семейство не се случват важни събития! Сватбите, погачата за новородено, кръщенетата, дори абитуриентските балове са най-важните събития в живота на един човек. Тези обичай ни съхраняват във времето и ни отличават от останалите хора на земята.

  Традиците, такива каквито ги знаем от нашите баби и дядовци са повече необходимост, отколкото отживелица! Защото ако те не съществуваха, тогава нашият живот нямаше да има никакъв смисъл. В него щяха да липсват всички културни ценности, които ни отличават и ни правят истински и достойни българи. Така, че традициите в нашия живот са една съществена необходимост! И докато пазим нашите уникални обичаи и ги предваме от поколение на поколение, ние ще запазим нашите корени и ще оцелеем в този свят! За да продължим да съществуваме във времето и да се наричаме българи!