Тбилиси

 •  

  ТБИЛИСИ

   

   

  Съдържание:

   

   

  1.     Въведение………………………………………………………………………3

  2.     Тбилиси………………………………………………………………………………….3

        Местоположение……………………………………………………………….3

        Население………………………………………………………………………3

        Релеф……………………………………………………………………………4

        Климат…………………………………………………………………………...4

        Етнически групи………………………………………………………………..4

        Религия………………………………………………………………………….4

        Образование……………………………………………………………………5

        Транспорт……………………………………………………………………….5

    Архитектура………………………………………………………………………6

    Основнизабележителности…………………………………………………...6


   

  1.    Въведение

   

  Грузия е страна, която се намира на границата между Източна Европа и Западна Азия, разположена е в кавказкия регион, на източния бряг на Черно море. На север граничи с Русия, на югозапад с Турция, на югоизток с Армения, а на изток с Азербайджан.

  Днес Грузия е страна-член на Организацията на обединените нации, на Съвета на Европа, Общността на независимите държави, Световната търговска организация, на Черноморското икономическо сътрудничество и се стреми към членство в НАТО и Европейския съюз.

   

  2.    Тбилиси

   

  Тбилѝси (на грузинскиთბილისი, до 1936 г. Тифлис) е столица на Грузия. Разположен е в централната част на страната, в Южен Кавказ, на река Кура и има около 1 345 000 жители.

  Основан е през 458 г. от цар Вахтанг I Горгасали на мястото на малко селце, съществуващо от 4 век. След окупация от перси, араби и селджуки, през 1122 градът е превзет от грузинския цар Давид Строителя, който премества своята столица от Кутаиси в Тбилиси. По-късно градът отново е под персийски контрол, а през 1801 е завладян от Русия. По време на съществуването на независима Грузия между 1918 и 1921 Тбилиси е отново нейна столица. През 1921 Грузия отново е окупирана от Съветска Русия и Тбилиси става център на Закавказката съветска федеративна социалистическа република, а по-късно на Грузинската ССР. От 9 април1991 Тбилиси отново е столица на независима Грузия.