Свободата, Санчо, е най-голямото благо

 • Свободата е най-голямото щастие на света!Да правиш и мислиш това, което искаш. Свободата e един от най-големите подаръци,които днешните хора получаваме още с раждането си, но тя може да ни бъде отнета много лесно, ако ние не я оценим и се оставим да бъдем поставени в робство, не само физическо, но и по-страшното -духовно. Чиста и неприкосновена свобода не съществува, освен в мислите и мечтите ни. Те са нашата духовна храна. Всеки, който се е опитал да постигне свободата, е дал някаква жертва. Тaкa, че свободата и робството са неразделни. Всеки сам е господар на съдбата си, всеки решава как да постъпва с живота си и как да използва своята свобода,защото тя му принадлежи. Същността на свободата е да постъпваш по най-правилния начин, независимо от обстоятелствата, да си готов да жертваш и да не се поддаваш на страха.

  Роб е човек, който приема нещата такива, каквито са, който се движи по-общо приетото дори това да нарушава собствените му права и който не прави нищо , за да променя положението, в което се намира, а просто се оставя нещата да се случват, като по-този начин се превръща в същество, което не е от полза на никой.

  Връщайки се назад в миналото, във времето на събитията, описани в Стария завет, ставаме свидетели на един такъв сблъсък между робството и свободното начало.Може би пръв се изправя срещу него пророкът Мойсей.
  Повече от четири века евреите се намират под египетско робство. То е отнело желанието и способностите им да се борят и да следват целите си на цената на всичко. Това, което не е по силите на родените в робство, се довършва от родените по време на изпитания. Те са готови и узрели за свободата си, защото не се спират пред нищо в борбата си за нея и могат да поемат отговорността, която носи тя. За да се освободи един човек истински, духовно той трябва да мисли и действа, а не да се подчинява. Трябва да се научи да поема изпитанията и жертвите като неизбежни по пътя към свободата. Именно с новите поколения, които не помнят робството, Мойсей достига Обетованата земя.

  Свободата никога не може да ти бъде отнета на сила, ако ти си достатъчно силен и убеден, че това, което си направил е правилно. Още в древногръцката митология, в мита за Прометей , който е завързан за скалите, той може да е загубил физическата си възможност да се бори, но съзнанието и съвестта му си остават лично негово притежание и точно заради това,той е така жестоко наказан.Могат да имат тялото, но не и душата, а точно тя е най-ценното, което притежава един човек и ако загуби нея губи самия живот, оставайки празен и безполезен.

  Никой не би могъл да покори онзи дух, жаден за правда. Може да го одумват, да се опитат да го прекършат физически или душевно, но не и психиката му- тя е желязна! Свободният дух- това е най- голямото богатство. Хората, които са се борили за правда и независимост, остават безсмъртни. 
  Нека вземем пример с българските ни патриоти Ботев и Левски.Дали са живота си в името и мечтата на българския народ- свобода и независимост. Ботев е казал: 
  “Няма власт над оная глава, която е готова, да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.” И: 
  “Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълен смисъл на думата; а който умре за свобода той не умира само за своето отечество, а за всичкия свят.” 

  В романа на Мигел де Сервантес Сааведра -„Дон Кихот“ – темата за свободата е една от главните теми на произведението. В него, главния герой Дон Кихот есимвол на лудостта, свободата, безумните мечти и смелостта да бъдеш различен. Той е духовно извисена личност. За него свободата е най-важната човешка ценност и е готов да защитава както своята, така и тази на другите хора.Най-силните думи,превърнали се в крилати мисли,на странстващия рицар: "Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и, обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека." - съдържат в себе си смисъла на човешката същност, закодирала стремежа към свободата на цели народи.Тя е осмислила саможертвата и героизма на обикновени хора и велики личности. Тези обикновени хора тръгват на борба преди всичко за свободата. Оръжията им са жалки, но вярата им и готовността им за саможертва са безгранични.  съдържат в себе си смисъла на човешката същност,закодирала стремежа към свободата на цели народи.Тя е осмислила саможертвата и героизма на обикновени хора и велики личности.

  Всеки ден животът ни поставя пред изпитания, предизвикателства, в които имаме право да изберем своята позиция,да действаме или да проявим пасивност. 
  Да бъдеш подлец,да се примириш с наглостта,грубостта на по-силните от теб означава да бъдеш роб на страха. Другият избор е да бъдеш свободна личност,която не се страхува от последиците, да не замълчиш пред гаврата с другите, да се вълнуваш за съдбата на онеправданите. 
  Какъв е смисълът да си свободен, ако тази свобода няма да те постави в позицията на личност, която живее в хормония с другите, вълнува се за бъдещето и върви по пътя на доброто? Защото орелът е свободен само тогава, когато има крила.