Сравнителна характеристика между Windows 98, Windows XP, Windows Vista, Windows 7

 •  

  ТЕМА

  Сравнителна характеристика между Windows 98, Windows XP, Windows Vista, Windows 7

   

  Windows 98 срещу Windows XP

  Windows 98 и Windows XP. В известен смисъл, имат повече общо помежду си, отколкото всички други оперативни Windows системи. И двете са може би най-големите успехи на Microsoft, не непременно в обема на продажбите, а по- скоро за постигането на това, което те са имали за цел да правят като операционни системи.

  Windows 98 е представеното обещанието на Windows 3.1 и 95, тъй като е доста стабилна и съвместима операционна система с вградена мрежова поддръжка, USB и прочие. Той е еднакво полезен както за дома така и за малкия бизнес. Популизара се като система на работа с наименованието "Second Edition". Със своите скромни изисквания към системата, Windows 98 е много вероятно все още най-широко използваната операционна система на Microsoft.

  Windows XP е най-добрият от всички страни на операционната система. Тя се основава на идеята Windows 2000 за интегриране на стабилна NT на Microsoft операционна система, с някои от потребителя функции на операционните системи Windows 9x. Полученият продукт е изключително стабилен и най-вече удобен хибрид съчетава лесна употреба с разширени функции за бизнеса. Единственият му недостатък е основан на стръмните му изисквания към системата.

  Компютрите  наистина не получават най-доброто от Windows 98. Игри и софтуер са преминали към 2000/XP- въпрос на време преди операционната система, да загуби своята жизнеспособност напълно. Ако имате по-нов компютър с инсталиран Windows 98, е крайно време да актуализирате операционната система до Windows XP.
  Обновяването си стара версия на Windows до Windows XP всъщност е по-сложно, отколкото инсталиране на нова версия на операционната система.
  Най-основателна причина за осъществшването, обаче е удобството.
   

  Windows XP срещу Windows Vista

  Няколко са основните характеристики на Vista, които го отличават от предшественика му.
  На първо място е борбата на Microsoft да превърне операционната система в най-сигурния Windows на всички времена.Поради тази причина са въведени редица изменения в системата за управление на потребителски профили, регулирания достъп до файлове и папки, както и вградена система за борба със спайуера и спама.Въп­реки това впечатление прави отсъствието на антивирусно решение.Това се е случило вероятно защото Microsoft не желаят да влязат в нови антимонополни пререкания.
  На второ място са подобренията в по-бързата и ефективна работа на операционната система.Така например Vista притежава нов режим на изчакване, при който може да бъде стартиран за секунди от изключено положение.В този случай софтуерът съхранява съдържащото се в оперативната памет върху твърдия диск и го възстановява след рестарта.Същата система сработва и при внезапен токов удар. Макар че му трябва повече време, Vista възстановява дес­ктопа ви и всички активни приложения във вида, в който сте ги оставили.
  Оптимизиран е и процесът за работа на паметта.Най-често използваните системни файлове на различни приложения са постоянно заредени в нея. Така например Photoshop се стартира по-бързо. Друг въпрос е, че е добра идея да имате гигабайт или два гигабайта RAM, за да може този процес на оптимизация да протича по-гъвкаво.

  На повърхността

  "Повече оперативна памет" е ключовата фраза и при този Windows.За да помогне на юзърите по този параграф, Microsoft са разработили приложението ReadyBoost, което позволява използването на външна USB флаш памет като RAM.Естествено и тук има ограничения, като например, че тази памет трябва да е минимум 256 мегабайта.Освен това ReadyBoost е по-скоро разширителен модул, в който се съхраняват част от данните на системната памет.Вероятно до появата на финалната версия ще бъдат отстранени различни ограничения, като например, че не можете да използвате флаш mp3 плей­ъра си като разширител.
  На трето място, промените във Vista касаят инструментите за работа.Операционната система е с новия Windows Search, който подобно на Google Desktop индексира в реално време файловете на компютъра.В допълнение Windows Search "знае" какво пише в писмата ви, документите ви или презентациите ви и при ключова дума ще ви покаже къде и кога сте се уговорили за пътешествие в Андите например.Търсенето е вградено и в Start менюто, като по този начин чрез набиране на името на програмата стигате по-бързо до нейната препратка.
  Новост е и страничният слайдбар.Подобно на MacOS това е скрит, но появяващ се при движение на мишката в края на екрана набор от препратки към определени прог­рами.Освен тях в него ще откриете и Windows-ската версия на уиджетите - малки системни приложения като календар, часовник или прогноза за времето.Оригинално измислена е и функцията за създаване на скрити огледални версии на даден файл.Ще разберете ползата от това, ако случайно изтриете важ­на част от документа - всъщност има съхранено копие някъде по диска.Голям диск в този смисъл също би била добра инвестиция за компютъра, където ще работи Vista.
  Подобрения са претърпели и Windows Media Player със своята 11-а версия и Internet Explorer в седмата си ревизия.Последният вече поддържа браузване с табове - всяка нова страница не се отваря в нов прозорец, а е отделен бутон в прозореца на браузъра.Чисто визуално Vista глези и с функцията да показва в 3D режим превъртането на списъка с отделните активни приложения.Подобна графична феерия коства също хардуерни ресурси.