Щатът Вирджиния

 •  

   

   

  Курсова работа

   

  По „Регионална социално-икономическа география на Западна Европа, Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион”

   

  на тема:

   

  „Географска характеристика на американския щат Вирджиния”

   

   

   

   

   

  Съдържание:

   

  1.      Увод

  2.      Ранна история

  3.      Колонизиране

  4.      Природо-географска характеристика

           Физико-географко райониране

           Климат

           Води

           Флора и Фауна

  5.      Демографска характеристика

           Брой и гъстота на населението

           Етнически състав

           Религиозна принадлежност

  6.      Административно-териториално делене

  7.      Икономика

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  1. Увод

   

  Вирджиния е един от съединените американски щати, разположен на Атлантическото крайбрежие. Наричан е "Старата власт" или също така "Майка на президентите", тъй като е родното място на осем президента на щатите. Столицата на Вирджиния е гр.Ричмънд (Richmond), а най-големият и най-гъсто населеният град е Вирджиния Бийч (Virginia Beach). Броят на населението на щата възлиза на близо 8млн. души. Официален език е английският, като 94,6% от населението говорят английски, а 5,9%- испански.

  Площа на щатът Вирджиния е 110,785.67 km2( което го поставя на 35-то място сред останалите щати), като 7,4 %  от тази площ е водна. Дължината от запад на изток е около 690км, а ширината около 320км. Разположен е между 36° 32 и 39° 28 с.г.ш. и 75° 15 и 83° 41 з.г.д. Граничи с Мериленд и Вашингтон ДС на север и на изток, с Атлантическия океан на изток , Севрна Каролина и Тенеси на юг, Кентъки на запад и Западна Вирджиния на север и на запад.

   

  2. Ранна история

   

  Първите хора живяли във Вирджиния са били индианците. Преди хиляди години Аляска и Азия са били свързани посредством суша, наречена зема-мост. По тази земя, индианците се придвижили от Азия към Аляска. С течение на времето те се заслвали все по на юг, в следствие на което различни индиански племена живеели във всички части на Северна и Южна Америка. В настоящият доклад ще обърнем внимание на групите населвали района на щата Вирджиния, а именно това са били групите Сяоуан, Алгонкинска, Ирокезки. Тези 3 групи са говорели различни езици, също така са живели по различен начин. Сяоуанската езикова група първоначално заселвала района на Пидмънт, докато ирокезите населвали югозападните и югоизточните части на Вирджиния. Най-голямата група от ирокезките индианци е било племето Чероки.

  Алгонкините са били най-голямата индианска група населвала Вирджиния. Те живеели най- вече в района на Крайбрежната низина и по крайбрежие. Повече от тридесет различни алгонкински племена живеели във Вирджиния, когато пристигнали английските заселници, като например племената Поухатан, Чесапийк, Акомак, Памунки. Вождът на алгонкините се казвал Поухатан, който бил лидер на Поухатанската Конфедерация и баща на Покахонтас. Той  контролирал повече от 30 малки племена и над 150 селища като всички споделяли алгонкинския език. Две тежки войни със заселниците довели до краха на Конфедерацията. Днес има около 3000 техни представители.

  Днес на територията на Вирджиния все още живеят представители на индианската общност. Щатът е признал осем индиански племена, които са много активни и се борят за това, тяхната култура да не бъде забравена.

   

  3. Колонизиране

   

  През 1584г. английската кралица Елизабет I дава харта на Сър Уолтър Роли да създаде първата английка колония в Северна Америка на север от испанска Флорида. Той изпраща на два пъти заселници на о.Роаноук, сега част от Северна Каролина, съответно през 1585г. и 1587г., но и двата опита са неуспешни.

  Името на щата най-верояно е било предложено от него или от самата Елизабет I заради наейния статус на девствената кралица (virgin от англ. девица) или идва от местната фраза Вингина.  Първоначално името се отнасяло за целия крайбрежен регион от Южна Каролина до Мейн включително Бермудските о-ви.

  Целта на Англия през този период е да създаде колония в Северна Америка, така че Испания и Франция да не получат контрол над целия континент. Също така Англия се надява да увеличи благосъстоянието си чрез намиране на злато, сребро и други богатства в Новия свят. Така едно американско селище би могло да даде суровини, които не се отглеждат или добиват в Англия, а също така и да отвори нови пазари за търговия.