Санчо Панса

 • Санчо Панса – двойник на Дон Кихот
  (есе)

   

    За да определя кое оприличава Санчо Панса и Дон Кихот, ще разгледам двамата поотделно:
    Дон Кихот е обеднял хидалго нямащ друго занимание освен да чете рицарски романи по цял ден. Живее в свят, който не е познат за хората около него, силно желае да възцари ред както в държавата си, така и по света. С цел да го направи, решава да тръгне на пътешествие из широкия свят съвсем сам. Смел , доблестен и безстрашен,Дон Кихот е човек на риска. Другата цел ,с която той е тръгнал на това свое пътешесвие е ,че той отчаяно се нуждае от слава. Той не тръгва ,за да печели богатства , но търси слава. Иска някой ден хората да четат за него в книгите ,както той чете за славните рицари.
    Санчо Панса е обикновен селянин живеещ със семейството си, изхранващ се от своя труд. Има нужда от богатство ,за да бъде доволен от живота си. Скромен и почтен , Санчо Панса проявява може би първата алчност в живота си ,желаейки да тръгне на това пътешествие.Той обича да се наслаждава на храната и виното, не пропуска да угоди на стомаха си, когато има възможност. Обича да си похапва, да си попийва и да си поспива,но е готов на всичко да защити господаря си.
    На пръв поглед Санчо Панса и Дон Кихот нямат нищо общо помежду си. Дори може да се каже ,че са пълни противоположности. Ала дори противоположностите са толкова близки помежду си. Целта на Дон Кихот е слава ,а на Санчо пари. Колко общо имат помежду си славата и парите. Ставайки управител на остров ,Санчо моментално ще се прочуе и едва ли би искал да избяга от това.
  Другото общо ,което имат е авантюризма и изобретателността. Ако друг беше на мястото на Санчо Панса би сметнал Дон Кихот за луд и би отказал на предложението да му бъде оръженосец. Но Санчо Панса, както и Дон Кихот вярва на хората. Признак за това е факта, че той тръгва с него.Санчо не е получил никакво доказателство ,че Дон Кихот може да му осигури почестното място на управител на въпросния остров ,просто се доверява на думите му. Независимо от лудостите на Дон Кихот ,Санчо не го изостява. Както и Дон Кихот не изоставя каузата ,за която се бори, а именно да премахме безредието и да обедини хората.
     Много неща свързват Санчо Панса и Дон Кихот , но най-важното от всички е самата им цел. И двамата целят приключение и са способнина всичко да го получат. И двамата ,в един аспект, се борят за жената на сърцето си - Санчо за своята съпруга, за да направи по-лесен семейния им живот. А Дон Кихот се бори за своята любима Дулсинея.
  Дори и отнало Санчо Панса само малко да прилича на Дон Кихот , в последствие той става негово пълно копие ,и то в добрия смисъл на думата.От селянина Санчо остава много малко и се появява един възпитан и разбран човек.
     Ученето от Дон Кихот, повтарянето на неговите маниери и самото негово присъствие променят Санчо изцяло. Първо променят мирогледа му , в последвие всичките му навици и начина му на мислене. Отначало Санчо е мислел само как да изкара прехраната за семейството си, занимавал се е само с това кога да накрани животните, кога да издои кравата и още други домашни занимания ,които във всички случаи не са за подценяване, но не смятам ,че на тях се дължи смисъла на живота.След тръгването на това пътешествие, пред него се откриват нови приключения, той е изправен пред чудеса , за които дори не е подозирал ,че съществуват.Пред него се изправят нови хоризонти, той започва да гледа на живота и на света по друг начин. Същото се случва и с Дон Кихот , а и нали хората когато съжителстват заедно сълго време започват да приличат едни на други. Някои казват,че вълкът кожата си мени, но нрава не, ала ако пожелаеш много силно всичко може да се случи.Начина , по който се отнася Санчо към Дон Кихот е достоен за възхищение, въпреки всички измислици и халюцинации , Санчо запазва уважение и разбиране към своя господар.Малцина са готови да жертват живота си в името на друг човек, който освен всичко не им е толкова близък и Санчо е от тези хора. Навсякъде, той поставя своя господар пред себе си .И двамата притежават тази харизма и страст към живота, на които всеки може да завижда.
  Дон Кихот и Санчо Панса -  двама странстващи рицари спасяващи света. Защо и ден днешен няма двама такива?