Реферат за Бразилия

 •  

   

   

  Георафска ХарактеристикаНаБразилия

   

  Федеративна република Бразилия

   

   

   

   

  Девиз : Ред и Прогрес

   

   

  Национален химн:

   

  Hino Nacional Brasileiro

   

   

  Геoграфско положение - Страната е разположена в централните и източните части на Южна Америка. Има площ 8 512 хил. кв. км (2/3 от континента). Граничи (в км) с Венесуела - 1 495, Гайана - 1 225, Суринам - 493, Гвиана (фр.) - 580, Колумбия - 1 644, Перу - 2 822, Боливия - 2 570, Парагвай - 945, Аржентина - 1 132, Уругвай - 885, и има 7 367 км брегова ивица с Атлантическия океан. Централните и южните части от територията са заети от Бразилското плато с най-висока точка връх Бандейра - 2890 м. Западните части са заблатена низина - Пантанал. На север - Амазонската низина и части от Гвианското плато (с най-висока точка връх Неблина - 3014 м). Крайните южни райони са част от Лаплатската низина.

   

  Релеф-на север южната част на Бианската планинска земя с граничния връх Рораима(2771м).Изградена е от древни кристалинни скали.На юг се простира грамадната Амазонска низина,запълнена от алувиални материали.Останалата част на Бразилия е заета от Бразилската планинска земя,която е наи-висока в югоизточната си част (връх Бандеира – 2884м.).Тя е висока средно 400-800м. ,но на нея се издигат редица по-високи пясачникови плата(шапади).Открити са железни,медни,манганови руди,берилий,диаманти,боксит,въглища.
   

  Най-голяма река е Амазонка с притоци Риу Негру,Мадейра,Табажос и др.Други реки:Сан Франциско,Токантинс,Парана.Реките са богати на хидро енергия.Горите заемат 27% от площа на Бразилия. На север има обширни екваториални гори(хилеи). В центалните райони на Бразилската планинска земя има обширни савани(кампос) , а на североизток-полупустинни гори-каатинга.В южна Бразилия се простират обширни араукариеви гори и савани . В Бразилия живеят пума,броненосци мравояд,тапир,пекари,анаконда,отровни змии,маймуни,ленивец ,много птици и насекоми.

   

   

  Водопадите ИГУАСУ - най-красивите на света

   

  Като една магия, насред гората водите се втурват надолу, образувайки множество слънчеви дъги. Водопадите “Игуасу”, наричани Осмото чудо на света, политат от височина 80 м. и представляват един изключителен спектакъл. Националният парк Игуасу е едно от най-внушителните екологични светилища на Бразилия. Убежище на редки птици и уникални растителни видове, паркът е обявен от Юнеско за културно наследство на човечеството. На изток пейзажът се превръща в пампа с безкрайни полета, покрити с плантации, стада, дъскорезници и коне.

   

  Водопадите ИГУАСУ

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Манаус и джунглата на АМАЗОНКА

  Най-голямата тропическа гора на планетата, осигуряваща 20% от водните запаси на земята и приютила две трети от познатите животински видове!

   

   

   

   

   

  ПАНТАНАЛ - ПАМПАСИТЕ НА МАТО ГРОСО


  Река Парагвай пресича огромна равнина, най-богатата на фауна и флора, която човечеството познава. Води, оцветени от слънце с фантастични тонове ни представят един неописуем спектакъл. Тук е раят на цветята, птиците и животните.

   

   

   

   

  Климат - от влажен екваториален на северозапад до сезонно влажен, субтропичен на югоизток. Средната януарска температура е от 23 до 29 градуса Сº, юлска - от 16 до 24 градуса Сº. Валежи - от 3000 мм в Амазонската низина, до 500 мм в Бразилското плато, и 1200 мм в южните райони. Главни реки - Амазонка, Сан Франсиску, Парана. Долината на река Амазонка и принадлежащите към нея части от платата са покрити с влажни екваториални гори, в централните части - саванни, редки гори и храсти, в сухите североизточни части - редки гори (каатинга). Бразилското плато и Приатлантическата равнина са покрити с тропически гори, а южните части - с вечнозелени смесени гори. Бразилия е начело в света по запаси от твърда дървесина с над 4000 вида дървета.

   

  Население на Бразилия - най-голямата и най-гъсто населената страна в Южна Америка и съответно петата в света по тези показатели. Бразилия е била колонизирана от Португалия и е единствената страна на американския континент, в която се говори португалски език. Населението е от различни раси, съставено от европейски, американско-индиански, африкански и азиатски етнически групи. Римокатолическото население в страната е най-многобройното обособено такова в сравнение с останалите държави в света.
  Населението на страната е 188 078 261 с гъстота 22 души на кв.км.