Подробен преразказ на романа 'Тютюн' от Димитър Димов

 • Ирина се връща от гроздобер. Дъщерята на Чакъра, старшията от околийското управление, е ученичка в горните класове на гимназията в провинциален град. По Пътя тя среща Борис – безработен млад човек, син на учителя по латински език. Борис мрази всички – баща си заради неговата бедност, големия си брат Павел – избягал в Аржентина, по – малкия Стефан, който е комунист. Мечтата му е един ден да забогатее с помощта на тютюна характерен за този край. Той заговаря Ирина и въпреки арогантността му тя се влюбва. Скоро обаче баща й разбира за връзката им, и след като и вдига скандал категорично и забранява да се вижда с Борис. Момчето е съгласно, защото е започнал работа в „Никотиана” и намеренията му са да изгради кариера.

  Но в „Никотиана” никой не обича Борис Морев. Кариеризмът му е явен. Скоро той има конфликт с някакви чиновници и е уволнен.

  По същото време в градчето пристига от София истинският господар на „Никотиана” – Спиридонов, или татко Пиер, както го нарича дъщеря му Мария. Той е със Зара – приятелка на Мария и същевременно негова любовница. В деня, в който Морев е уволнен, татко Пиер предлага на дъщеря си да замине с него и Зара в Гърция, но момичето отказва и излиза да се разходи. Пред къщата тя случайно среща Борис, който настоява да се срещне със Спиридонов , за да му обясни как всъщност стоят нещата в „Никотиана”. Мария го харесва и се съгласява да му съдейства. За да угоди на дъщеря си татко Пиер е заинтересуван от Борис. След известно колебание бащата склонява и кани Борис на разговор. Веднага отчита качестава на младежа – тактичен и студен хитрец. Очите му като на покер играч – готови за надлъгване, за търговски преговори, за удар от засада... За Борис Морев тази среща е съдбовна. Безработният момък прави пред татко Пиер такъв задълбочен анализ на „Никотиана”, че дори собственика й е поразен. Затова го назначава за помощник на главния експерт на централата на предприятието в София – Костов. Малко по-късно Борис разработва новата европейска система за работа в акционерното дружество и от бедния си, раздиран от разправии дом в провинцията тръгва шеметно нагоре...

  Малкият брат на Борис – Стефан е комунист. Известно време е лежал в затвора, участвал е в акции. Внезапното издигане на брат му буди съмнения и Стефан праща опитния революционер от Центъра – Макс Ешкенази, да го провери. Стефан минава успешно проверката, но оперативната му дейност е временно замразена.

  Скоро „Никотиана” се преобразява, благодарение на Морев и уменията да се справя с конкуренцията. Всички гледат на него по друг начин, дори и баща му спира да се кара с него и започва да се гордее. Ирина научава за шеметната кариера на Борис, но също така разбира, че го готвят за съпруг на Мария.

  Използвайки заминаването на баща си и Зара за Атина, Мария извиква главния експерт на „Никотиана” в София, за да го срещне с Морев. Костов е стреснат от факта, че татко Пиер му е намерил помощник, но по-смутен е от факта , че това е благодарение на Мария. Той добре знае, че тя е неизлечимо болна, нещо в нервната й система не е наред. На другия ден се среща с Борис и е поразен от ума и невероятната му студенина. Костов не разбира какво Мария харесва у Морев, но това няма значение – тя е влюбена.

  Ирина вече е студентка в Медицинския факултет, но ученето не я влече кой знае колко. Празникът на университета наближава и тя се чуди с кого да го прекара. Спира се на състудента си Бимби, отворен млад човек с много връзки, който печели от комисионни на търговски сделки. Той я кани в най-луксозния ресторант в София – „България” , където се събира хайлайфа. Ирина се съгласява.

  През деня от провинцията идва нейния братовчед Динко и й се обяснява в любов. Той е фанатик комунист, завършил е Школата за запазни офицери само за да се възправи един ден срещу буржоазията. Ирина го прогонва и започва да се готви за вечерята.

  В ресторант „България” наистина е пълно с хора от елита. Бимби урежда сделки, пие, танцува с Ирина и е почти сигурен , че ще я спечели. Кани я горе на бара и тя отива, а там за първи път от много време насам вижда Борис Морев със съпругата му. Ирина и Борис сухо се поздравяват, а Бимби не вярва , че момичето познава такъв големец като Морев. Състудентът ненавижда Борис и й споделя, че му е направил капан с една сделка. Същата вечер за голямот учудване на Мария, Борис изпива три коняка един след друг.

  След смъртта на Спиридонов новият генерален директор на „Никотиана” е Борис Морев, от когото треперят всички. Той самият е изправен пред сложен проблем. Кой тютюнев магнат ще спечели доверието на новите господари на света, хитлеристите, и по-специално на Немския папиросен концерн, представляван в България от бившия военен летец фон Гайер. Апетитите са изострени до крайност. Битката е на живот и смърт. Най-напред Борис бърза да се отърве на тоя етап от тютюните си, защото предугажда задаващата се в бранша криза. След това успява да смаже един от главните си конкуренти – Барутчиев. Морев е свидетел в дело срещу него и ако реши може да го съсипе. Предлага му спасение, при условие че онзи му отстъпи връзките си с Немския папиросен концерн срещу десет процента от печалбата. Барутчиев е потресен от ценизма и безскрупулността на Борис, но няма какво да стори. Ала това е само част от плана на Морев. Той принуждава чрез заплахи Зара, бившата любовница на покойния му тъст, да доносничи в негова полза, тъй като я държи в ръцете си чрез един нотариален акт. Едва след това иска от Барутчиев среща с фон Гайер, нацист – поклонник на Ницсше и Вагнер. Ако се разберат с него „Никотиана” ще продава на Немския папиросен концерн от десет до дванадесет милиона килограма тютюн годишно, което на практика означава, че Морев би станал един от най-богатите хора в България. А после би могъл да основе филиали в чужбина , да командва банки, да стане търговец от европейски и световен мащаб... Това са мечтите обсебили Борис. Едно нещо само го тревожи – засилващата се болест на съпругата му. Понякога няма връзка между мислите и думите й.