Писателят, сценарист и автор Георги Мишев

 •  

   

  КУРСОВА РАБОТА

  По

  Детска литература

   

   

  Тема : Георги Мишев

   

  Психография на автора, творчески път

   

   

  Георги Мишев

   

  Дата на раждане - 03.11.1935. 
  Място на раждане - с. Йоглав, Ловешка обл., България.

   

   

  Георги Мишев Иванов - изтъкнатият български писател, сценарист и автор на някои от най-незабравимите български игрални филми, е роден на 3 ноември 1935 г. в с. Йоглав, Ловешка област. Напуска родното си село 14-годишен и през 1953 г. завършва Ветеринарния техникум в Ловеч, а през 1958 се дипломира в СДУ като журналист. Още като студент пише първия си сценарий и печели с него награда, но сценарият така и не стига до екрана. 
   

  Георги Мишев е автор на разкази, повести и романи за възрастни и деца, както и на сценарии за игрални филми, голяма част от които са влезли в златния фонд на българското кино.
  Работи за различни периодични издания в провинцията до 1967, когато става редактор в издателство "Народна младеж". От 1970, в продължение на повече от 20 години, е редактор и сценарист в киноцентъра "Бояна". През този период написва сценарии за филми, които вече са влезли в Златния фонд да българското кино. Сред тях са: ”Преброяване на дивите зайци” и „Вилна зона” на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят”на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай”, „Момчето си отива”, „Селянинът с колелото” и ”Матриархат” на режисьора Людмил Кирков и др. 

  През 1999 г., по сценарий на Мишев, Иван Андонов засне телевизионния сериал „Дунав мост”, който предизвика разгорещени спорове и противоположни оценки, но остави малцина равнодушни. В последния си филм – сериалът от 2005 г. „Патриархат”, заснет от Дочо Боджаков, Георги Мишев вмъква собствени спомени, както и много от героите от предишни свои произведения. 

  Така например Ран от "Момчето си отива" и "Не си отивай" се ражда в първата серия на "Патриархат" през 1935, в семейството на майстор бъчвар от село Югла. Майстор бъчвар е бил бащата Георги Мишев, а 1935-а е рождената година на сценариста. Сред другите герои, познати от предишните филми на писателя, но сега с тяхната по-ранна биография в някои епизоди от TV-поредицата по БНТ, са още: Дочо Булгуров и Йордан от "Селянинът с колелото", Щипана Бона от "Матриархат", другарят Недев от "Вилна зона", който в сериала сега се играе от Малин Кръстев, а брат му - от Васил Василев-Зуека. 

  Филмите по сценарий на Георги Мишев са любими на поколения зрители, защото в тях има чувство за хумор, остра социална ангажираност, образи и ситуации, родени от реалния живот, с реалните проблеми и абсурди на малкия град и българското село по онова време – и никакви следи от така наречения социалистически реализъм. 

  Признателност за неговото творчество са получените през годините награди:

  Награди от кино-фестивари в Локарно, Карлови вали, Москва.

          1978 г. Специална награда на ХV кинофестивал на българския филм;

          1981 г. Заслужил деятел на културата;

          2005 г. На фестивала „Златната ракла” в Пловдив, където получи от БНТ икона на Св.Георги, както и юбилеен медал на Съюза на Независимите писатели;

          2006 г. Награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридси” и почетния знак  - икона на Св. Климент Охридски;

          На 27 април 2006 г. " За принос в утвърждаване престижа на Ловеч в страната и чужбина " е удостоен със званието Почетен гражданин на Ловеч.