Отмъщението

 • Отмъщението

  (есе)

   

  Какво е отмъщението? Всеки ли отмъщава или само „лошите” хора го правят? Ако отмъстителността е порок, тогава порочно ли е удовлетворението, което носи?

  Отмъщението може да се осъществи с едно действие, в точното време, по точния начин и да нанесе най -големия удар. То е нещо, което обмисляш, следваш и изпълняваш.Съзнателно или несъзнателно в нас остава едно странно чувство, което в даден момент ни подтиква към отмъщение. Във всеки човек болката и разочарованието остават дълбоко и именно те го карат да си „върне” на този, който в дадена ситуация е постъпил нечестно с него.

  Всеки е различен в отношенията си с околните, но ако някой ви каже,че не е отмъстителен - не му вярвайте.Отмъщението може да се състои в нещо много малко, в някое не толкова значимо действие, но винаги го има. И все пак не всеки човек е склонен постоянно да мисли за отмъщение.Да не може да спи, да не може да мисли за нищо друго освен за това, как да си отмъсти за онова, което са му причинили.Може би това зависи от причинената му болка… защото и най-добрият човек, когато е много наранен, може да се преобрази до неузнаваемост.

  Когато не те интересува колко ниско трябва да паднеш за да причиниш зло, когато за теб това зло е „справедливо”, защото е реванш за злото, причинено на теб, тогава идва идеята за отмъщение. Когато някой ти е причинил зло, логично е и ти да му причиниш. Тук обаче става дума за „неписаните закони” , на които могат да се противопоставят моралните. Ето защо когато отмъщаваш, по някакъв начин се противопоставяш на самия себе си. С яростта и злобата, която си натрупал, наказваш чуждата злоба. Потънали в удоволствието да отвръщаме на злото със зло, ние не се замисляме какво получаваме от това. Ако помислим малко ще осъзнаем, че от всичко това ние не получаваме нищо. Единствено ни остава утехата, че и на другия ще му е толкова гадно, колкото и на нас. Така ние искаме да удовлетворим чувството си за справедливост… Но дали ние сме правите в случая?

  Отмъщението може да бъде и престъпление и наказание, защото човек става от жертва - престъпник и от наказващ - наказан. Когато отмъщаваме трябва много да внимаваме да не станем от слаби и наранени - превъзхождащи, но жестоки.