Основен мотив, символи и човешки образи във втора част на зимни вечери

 • Зимни вечери

  Христо Смирненски 1923г.

   

  2 Част

   

  Осн.тема – основна тема в целия цикъл Зимни вечери е за страданието и мъчителния живот на хората,обитаващи крайните бедни квартали на големия град.Основният мотив във 2ра част е за тежкия живот на бедното семейство. Показано е бавното рушене на рода , което води до рушене на универсалните човешки ценности.

   

  Художествени образи

  СИМВОЛИ

  Хижи-  авторът не използва думата дом, защото ‘хижите’ са само временен заслон за своите обитатели. За разлика от творбите на Дебелянов, в които домът е символ на уют и топлина, тук домът е символ на обреченост. Той не осигурява на своите обитатели защита и утеха. Домът не отговаря на представата за място , където човекът се чувства защитен, а семейството живее в сговор.В този случай човекът се чувства самотен и нещастен в своя дом. Там няма място за общуване и чувства на привързаност. Умалителното съществително име къщурка не създава умиление, а акцентира върху бедността.

   

  Мъгла В пейзажа мъглата всява тягостно, мрачно настроение. Освен това тя символизира света на отхвърлените бедни хора

   

  Зимата символизира студенината, на безрадостното ежедневие на хората

   

  Завесата мръсна,продрана – нищетата, в която бедното семейство живее своя нерадостен живот

   

  ЧОВЕШКИ ОБРАЗИ

   

  Бащата -  по принцип упора на семейството, във 2ра част на Зимни вечери  той е позволил на мъката да превземе неговото съзнание. Той се прибира пиян, проклина съществуването и лишава семейството си от насъщния им хляб.Децата и майката се оказват негови невинни жертви. Той е изгубил своя разсъдък - размахва ръцете в закана,
  от помисли странни обзет-

   

  Децата- те са символ на невинността и красотата, но също са станали жертви на бедността и мизерията. Те живеят нещастен живот, изпълнен с мъка и страдание.

   

  Майката - едва проридаваща, майката изживявя невероятна житейска драма