Мопасан и 'Бел Ами'

 • (Само подчертаният текст се записва от учениците. Той представлява плана на урока.)

  Ги дьо Мопасан (1850- 1893)

  1.Кратка биография

  -спор за рожденото му място, най- вероятно, то е замъкът Мироменил;

  -Развод на родителите през 1860г., Майка му е от стар род, високо образована и изтънчена дама, която не може да търпи изневерите на съпруга си. Посвещава живота си на двамата си сина – Ги и Ерве. Семейството се мести в Етрета, където писателят слага начало на голямата си любов с морето. Тя е емоционално неуравновесена, което оказва влияние върху психическото състояние Мопасан.

  -образованието си започва в духовна семинария, от която е изключен поради системни нарушения на дисциплината. Завършва средното си образование в Руан (1866- 1869);

  -1870г. Мопасан е призован в армията и участва във Френско пруската война;Преживяното се превръща в източник на сюжети през целия му живот. След края на войната Мопасан е вече в Париж, където започва да следва право. Материалното състояние на баща му се влошава и той прекъсва;

  -Започва работа като дребен чиновник след войната,първо в министерството на Морските работи, а после е преместен в Министерство на Образованието, благодарение на приятеля си Флобер. Мопасан често го посещава и в неговата къща се сприятелява с писатели като Емил Зола и Тургенев. Така той влиза в групата на даровитите млади писатели, последователи на Емил Зола и натурализма му.

  - През 1882 напуска чиновничеството и става писател на свободна практика. От 1882 до 1892 е десетилетието, през което Мопасан създава творчеството си, което е доста мащабно и изглежда дори непостижимо за обикновения човешки ум, (заради малкото време, в което е написано)- петнадесет сборника с разкази, шест романа и три книги с пътеписи, дори и две успешни пиеси поставени в парижкия театър „Франсе“;

  -Той се превръща в най- скъпоплатения журналист и писател на своето време; Собственик е на балона„Орла“. Купува си малка яхта, наречена „Бел ами“, тъй като обожава водата и се чувства отлично сред нея. Мопасан с удоволствие позира за платното на Едуард Мане „В лодката“. На него се вижда кърмата на лодка посред реката, мъж с бяла фланелка, бял панталон и сламена шапка, придържащ руля, а на преден план е фигурата на жена с ефектна рокля и шапка

  -На Нова година през 1892г., той прави опит за самоубийство.След това е изпратен в психиатричната лечебница на доктор Бланш край Париж. Пораженията от сифилиса върху мозъка му са били необратими. През пролетта на 1893 той умира.Трагизмът на Мопасан и ранната му се дължат на това, е той още на младини (между 1873- 1876) е заразен със сифилис. По генетично наследство пък писателят има крехка и неуравновесена психика, склонност към депресии. Вследствие от сифилиса още от млади години той страда от мигрена и има сериозни очни проблеми. От началото на 80-те години той получава и признаците на задълбочаващо се психическо разстройство, по всяка вероятност шизофрения. По малкия брат на Мопасан- Ерве, също заразен със сифилис, развива сходна клинична картина и умира в лудница на 33 години. Вуйчо му Алфред, умира две години преди раждането на Мопасан също от шизофрения.

  - Мопасан и жените. Една неизчерпаема тема. В живота на Мопасан е имало много любовници и значително повече случайни връзки, сред които не малко с леки жени. Свидетелство за духовна незрялост на писателя е фактът, че сред тези многобройни връзки не можем да откроим една жена, която да наречем негова „голяма любов“. -Опитът му със жените го прави добър познавач на женската психика, което е допринася за очарованието на романите му.

  -Четирите не- та на Мопасан : няма да се жени, няма да се стреми към ордена на почетния легион, няма да кандидатства във Френската академия, няма да публикува в авторитетното списание „Рьовю де дьо Монд“. На последното не устоял, тъй като последният му роман „Нашето сърце“ е публикуван точно там.

   

  2.Романът „Бел ами“

  (Раздавам на учениците листи с цитати (Ц), които се отнасят до основните герои в произведението.В процеса на работа ще работим с тях )

  а) определение за натурализъм.

  ?Що е натурализъм?

  -Натурализмът е едно от най-ярко обособените разклонения на реализма.Той е специфична литературна форма на късната буржоазна епоха от втората половина на 19 век, която се характеризира със стремеж към фотографическо възпроизвеждане на действителността.Появява се след огромното въздействие върху европейското мислене,оказано от теорията на Чарлз Дарвин за произхода на живот.Затова в произведенията на писателите-натуралисти човекът е представен като биологичен вид, роб на зверските си инстинкти, жертва на болезнена наследственост.