Мексико

 •  

  МЕКСИКО

   

   

   

   

  Столица: Мексико

  Площ: 1 972 550 км2

  Население: 108 700 891

  Средна гъстота:55 д/км2

  Брутен вътрешен продукт:

  - общо (2006) - 1 122 млрд $
  - на човек - 10 474 $

  Валута:мексиканско песо

  Координати: 19°26′ с.ш. 99°08′ з.д

   

   

  1. Географско положение - Мексико е разположена в югозападната част на Северна Америка между САЩ, Гватемала и Белиз, с излаз на Карибско море, Мексиканския залив и Северния Тих океан. Мексико е най-северната и трета по големина държава в Латинска Америка. Общата дължина на бреговата ѝ линия е 9 330 км.

   

  2. Климат,релеф и полезни изкопаеми - Най-голямата река е РиоГранде по границата със САЩ. Ландшафтът е разнообразен, с високи скалисти планини, ниски прибрежни равнини, високи плата и пустини. Почти половината от територията е с надморска височина над 1600 м., най-високата точка е активният вулкан Ситлалтепетъл(Орисаба) - 5700 м. Климатът е разнообразен поради различията в релефа. Въпреки че се чувства морско влияние, голяма част от страната е изключително суха, особено северните райони. В южната част и на полуостров Юкатан валежите са значителни. Както в повечето тропични региони, Мексико има два сезона - дъждовен и сух. От юни до октомври падат основните валежи и температурите се покачват, докато периодът от ноември до май е по-сух, с умерени температури. Страната е богата на природни ресурси: нефт, природен газ, сребро, злато, олово, цинк, кадмий, живак, дървесина.

  3. Растителност и животински свят - Разнообразието на растителния и животинския свят е голямо и зависи от климата и топографията. Крайбрежните равнини са покрити с тропически дъждовни гори, които се сливат със субтропична и умерена растителност при по-високите плата. В северните щати расте суха степна растителност с преобладаване на пустинна флора. Дъбове и иглолистни дървета се срещат в горите по планинските склонове. На полуостров Юкатан расте ниска растителност.

       а) животински видове - сред дивите животни се срещат броненосец, тапир, опосум, пума, ягуар, мечка, няколко вида маймуни, елен, диви прасета. Срещат се отровни змии и вредни насекоми. В крайбрежните плата маларийните комари представляват проблем. Единствените останали на света морски слонове обитават остров Гуадалупе, западно от Долна Калифорния.

      б) растителни видове :

  - Далия - По произход Далията идва от далечното Мексико и е кръстена на нейния откривател шведския ботаник Андреас Дал.

  - Златна топка - Произходът на Златната топка е страната на текилата Мексико. Това е един прекрасен вид кактус.

  - Коледна звезда - Коледната звезда произхожда от Мексико. Тя не достига особено големи размери на височина, може да се срещне до 50 см, а на ширина може да расте до около 40 см.

  - Столетник - Агавето или Столетникът е едно доста причудливо растение.То образува изключително интересни розелки, които са съставени от широки копиевидни листа с остри връхчета и др.

  4. Население -Мексико е най - голямата по брой на населението страна в региона на Средна Америка. Населението е главно от смесен индианско-испански произход (метиси) - 87,6%, индианци (56 етноса) - 11,7% (от тях испаноезични - 57,2%, ацтеки - 11,7%, маи - 6,5%, сапотеки - 3,6%, отоми - 2,9%, миштеки - 2,5%,) други - 0,7%. Официалният език е испански, употребяват се и редица местни езици и наречия, като мексиканския диалект на испанския, ацтекски, мая.

  Характерна особеност за населението на Мексико е високата раждаемост и естествен прираст. Около 15 % от населението на страната е неграмотно, Социалните проблеми и безработицата са причина за значителната емиграция към САЩ.

  В сравнение със САЩ и Канада , Мексико е по-слабо урбанизирана страна. Делът на градското население е около 70 %. Столицата на страната – Мексико сити , е център на агломерация с население над 20 млн.души.

  5. Стопанство – Страната се отличава с висока концентрация на обработваща промишленост и продоволствена насоченост на земеделието.

       а) първичен сектор (земеделие) - Производството на растителни култури е била и продължава да бъде най-важната селскостопанска дейност в Мексико, което представлява 50% от селскостопанската продукция. Най-важните култури за консумация са пшеница, фасул, царевица, сорго и др.. Най-важните култури за целите на износа са захар, кафе, плодове и зеленчуци. Плодове и зеленчуци са най-икономически значими селскостопански продукти, изнасяни от Мексико.По производство на портокали , страната е една от първите в света. Важна роля в стопанството на Мексико е производството на зърнени култури – боб, царевица, пшеница, ориз, а също картофи, домати, кафе, какао, тютюн, захарна тръстика. Страната е и първа в света по производство на млян червен пипер.