Компютъра- книга

 • Компютър - книга

   

                                                       ( Есе )

   

      Много малко от хората посещават културни мероприятия. В случая кино,театър или музей. Повечето предпочитат да се образоват от телевизията и компютрите, а не от книгите, което въобще  не е правилно! Досега книгата се определяла като прозорец към света,а днес за прозорец може да се определи компютъра.

     Специално проучване по поръчка на в. "Класа" "Галъп интернешънъл" попита младите хората как оползотворяват свободното си време. Над 60% от тях  гледат телевизия или чатят на компютъра. А по малко от 20% четат книги или посещават културни мероприятия. Основния проблем е, че хората използват компютри все повече и четат книги все по-малко.

     Ако става въпрос специално за моето училище,а то може да закупи само компютри или само книги, аз бих избрала да се закупят книги, макар че знам, че зад мен ще застанат само „шепа хора”. Аз нямам нищо против това да има компютри, защото с тях общуваме, намираме информация по-бързо. Но това не може да замести книгите, които развиват и обогатяват въображението на всеки четящ човек. За това може парите да се разделят по равно да се вземат малко книги и няколко компютъра, и така всички ще бъдат доволни. Например аз сам търсила много информация от книги,но учениците в големите класове няма да се замислят да прочетат енциклопедия или да разпитат баба, дядо, а ще потърсят в Google, където е много по-лесно да намериш нужната информация.

    Много деца на моята възраст си мислят, че мразят да четат. Това е, защото другите им внушават, че книгите са скучни и тъпи и за да не загубят приятелите си, децата приемат това за тяхно мнение. Аз лично бях подложена на това, но когато прочетох една много интересна книга, разбрах , че са ме подвели. От тогава обичам да чета. Много деца също си мислят, че четат книги, но това никак не е вярно. Те отиват в библютека и си взимат книга, която има  двадесет страници с огромни букви и множество картинки.

    Компютрите и книгите са съвсем различни, но в същото време се допълват. За книгите може да се набавя информация чрез компютрите, но за да знаем как да напишем една компютърна програма, ще ни трябва напечатан учебник. 

    Днес ми се струва невъзможно да избирам между книгите и компютъра, макар че да

  си призная, повече време прекарвам пред монитора. Но това не е, защото не ми се чете, а защото през учебно време ми трябва бързо да намеря много информация по различни предмети. Книгите според мен са нещо различно, на тях гледам като на голямо удоволствие. Изтягаш се на дивана и се отнасяш на друго място. Те  са начин да се усамотя, да се отдалеча някак от ежедневието си, да си мечтая за пътешествия и за други неща, за каквито чета. Но компютърът също има предимства. Той е средство да получаваминформация, да общувам с хората,да се забавлявам дори, а когато порасна, най-вероятно ще въртя бизнес.

    Лично аз предпочитам за четене книгата, но като източник на повече информация – компютъра. Компютъра ни дарява с информация и забавление, а книгата с култура и въображение.