Как се променат атетюдите спрямо козметиката в рекламата

 •  

   

  Социална психология

   

   

  КУРСОВА РАБОТА

   

   

  Как се променат атетюдите спрямо козметиката в рекламата

  Как се променят атитюдите спрямо козметиката в рекламата

   

         Всеки човек е отправен с  определена нагласа към света, към другите, към политиката и образованието , към здравеопазването и т.н. До голяма степен начинът на реакция на човека, действията му в определени ситуации, решенията, които той взима, се определят от това какъв тип социална нагласа има той към разглеждания обект.

  Атитюдът зависи от опита на личността,особеностите и характеристиките на нейната психика,задачите пред личността, традициите в социума.Нагласата е негативна или позитивна реакция на нещо, на някого , на някои в социума, която се изразява в мнение, което включва оценъчен и емоционален компонент, отношение и постъпки.Тя влияе върху социалното поведение, което има за цел да удовлетвори най-ралични личностни и групови потребности.Обаче често хората не постъпват според социалните си нагласи.

  Един от пътищата за формиране на атетюди, след социалното научаване и прекия опит на човека, е информираността в обществото. От тук следва и голямата роля на масмедиите за създаване и развитие на социални нагласи. Като виден техен представител ще вземем рекламния клип по телевизията, предлагащ козметични продукти,и ще проследим какво влияние оказва върху потребителите и как променя нагласите им.

  Основната цел на рекламата като цяло  е да убеди, да продаде, да задоволи и да угоди на потребителя ,така че той отново да пожелае продукта.Тя се стреми да скъси разстоянието между реално, възможно и това, което желаем, но не винаги приемаме за постижимо. Именно това е основното убеждение в рекламата.То създава нагласата, че притежанието е възможно.Това се вижда, може би, най-ясно в красивите лица на младите жени,които ни се усмихват привлекателно от екрана на телевизора и ни информират за различни новости в козметиката,които ще ни направят по-млади,красиви и желани.Един от най-предлаганите от всички компании продукти са кремовете против бръчки за различни възрасти.

  ”Имате ли бръчки? Загубила ли е еластичноста си кожата ви?Как да се справим с този проблем?Решението е в новия  anti-wrinkle cream. Тойщевиподмлади с 10 години! Комплексътотестественитемусъставкищевиспаси и отнай-дълбокитебръчки! Това е само част от рекламната стратегия на козметичната индустрия,която знае как да засегне слабото място на всяка жена.Нека видим и как точно такива съобщения  влияят върху жената и по какъв начин променят нагласита й.

  Силата на убеждение за промяна на дадена нагласа зависи от източника и характерът на информацията,от качествата на аудиторията и от канала, който излъчва даденото съобщение.

  Какво се случва всяка вечер,щом решите да влючите телевизора , за да погледате любия сериал или предаване? В най- интересния момент бивате прекъсвани от минутите за реклама.В тези пет минути вие се претрупвате с информацията от безбройните съобщения на рекламите, които се излъчват.Някои от тях са доболка познати, но има и други,които  виждаме за пръви път.Именно те привличат вниманието ни, особено, ако имаме потребност към новия продукт или харесаме лицето, което го представя или мелодията към него. Ето и първия признак за влиянието на рекламата.След като привлече интереса ни към себе си, тя иска и да създаде положителна нагласа към продукта , която по-късно да се изяви в действие за говност за закупуването му.

  Например в рекламата за новия крем против бръчки (40+),  на известната в бранша ,фирма N , излъчващасемногоактивнопобългаскатанационалнателевизия в най-гледаниячасовипояс , виждаме очарователна дама , с дълта руса коса и сини очи, с лице, което създава усещане за младост, свежест и успех.Тя ни показва как да нанасяме крема и какво е вълшебното му действие,като в същото време глас зад кадър съобщава: