Йордан Йовков

 •  

  ЙОРДАН СТЕФАНОВ

  ЙОВКОВ

  ( 1880 – 1937 )

   

  Роден на 9 ноември 1880 г. Йовков преминава детските и юношеските  си години в родното си място – будното сливенско село Жеравна.

  Жеравна е едно от райските кътчета на България. То се появява през XII-XIV в. – наоколо има множество извори с чиста вода, което е една от най-силните предпоставки за ранно населяване. Има една легенда по тези места – жеравненските земи са били притежание на сестрата на Иван Шишман. Тя била дадена за жена на султан Мурад, заради което селото получава статут на свободно селище. През XVIII век се превръща в занаятчийски и културен център.

  Жеравна е родното място и на Сава Филаретов - един от най-големите български възрожденци, просветители и учители и една от най-видните личности в България в периода на българското Възраждане. Той е един от основоположниците на модерното училище в страната ни.

       Тук , в с. Жеравна, Йовков получава

  основно образование.

       Заминава за София, където завършва

  гимназия през 1900 година. Учителят му

  по литература поетът Иван Грозев, му

  предсказва бъдеще на писател.

       След дипломирането си живее в Добруджа,

  където се преселва семейството му.

     Там започва работа като учител в с. Долен извор.

       Завършва школата за запасни офицери в Княжево (1902-1904), като по време наобучението си публикува първата си творба –стихотворението „Под тежкия кръст“  (в. „Съзнание“,  бр.9, 26.10.1902година).

       В началото на 1904 г. се записва студент в  Юридическия факултет на Софийския университет, но смъртта на баща му осуетява следването му.

       През есента на 1904 г. Йовков се завръща в с. Долен извор и учителства в различни добруджански села до 1912  година, когато е мобилизиран.

       Участва в Балканската и междусъюзническата война като командир на рота. През юни 1913г. е ранен край Дойран, а месец по - късно е повишен в чин.

   

   

       след войната живее в София и работи като редактор на списание «Народ и армия»;