Информация за Германия

 •  

  Информация за Германия

   

  Германия  е третата страна в света с най-силно развита икономика. Разположена е в Западна Европа. Граничи общо с 9 държави. На запад с Нидерландия, Белгия, Люксембург и Франция, на юг с Швейцария и Австрия, на изток с Чехия и Полша, на север с Дания, достига Северно и Балтийско море.

  Площ: 357 кв.км

  Население: 82 мил. души

  Национален език: немския

   

  Столица - Берлин намира се в североизточната част на Германия и е най -  големия по площ и население град в страната, градът е признат и за един от най-големите центрове на науката и образованието в Европа. Със своите 173 музея и повече от 25 висши учебни заведения, Берлин е притегателен център както за хилядите туристи, така и за младите хора, които искат да получат качествено образование.

   

  Берлинската стена– е още един от символите на Берлин след паданетоси става символ на обединена Германия.Днес е обсипана с множество графити и всевъзможните рисунки на уличните художници. Дори се превръща в доходоносен бизнес. След разрушаването фрагменти от нея скоростно започват да се търгуват на извънредно добри цени. Много от фрагментите от Берлинската стена са купени в САЩ. Един каменен блок стои дори в корпорацията Майкрософт, друг е купен за щабквартирата на ЦРУ. През 2006 година и България получава част от Берлинската стена в София.

  Бранденбургската врата е наричана някога „Портата на света”. Тя е единствената съхранила се от т.нар. градски порти на германската столица в стил класицизъм. Фасадната ѝ декорация представлява 6-метровата квадрига - бойна римска колесница, водена от четири коня, управлявана от римската богиня на победата Виктория под формата на триумфална корона. Достига на височина 26 метра.

  Сградата на Райхстага е конструирана  да помещава парламента  на Германия. Днес в сградата на Райхстага се нарича – Бундестага. От вън изцяло е запазила историческия си вид,а от вътре е изцяло модернизирана. Специално за посетителите тук е изграден стъкленият купол на заседателната зала, който позволява на хората да наблюдават дебатите.

  Червената сграда на Кметството в Берлин известна още като Ратхаус-а е мястото, където се помещава берлинското правителство и самия кмет на немската столица. Като символ на властта Кметството в Берлин се откроява със своята червена фасада на централния площад Александерплац в централната част на града.Интересна със своята архитектура тази постройка е издигната от червени тухли. Откроява се с високата кула и красивият фонтан отпред Нептунбрунен.

  Берлинската катедрала е внушителна базилика позната още с името „Протестант Св.Петър“. Дължината й е 114м, От куполът на катедралата се открива невероятна гледка от Берлин. За да стигнете до там обаче трябва да минете през 270 стъпала. По пътя нагоре на стените има интересни исторически фотографии , които могат  да се разгледат. Там се намират около 80 саркофага на Пруски кралски особи.

   

  Телевизионната кула в германската столица е висока 368 м и е реликва от времето на Студената война. Намира се на Александерплац .

  Дворецът “Белвю” е официалната резиденция на президента и се използва за официални приеми на правителството.

  Хумболтовият университете най-старият университет в град Берлин, Той е основан от Вилхелм фон Хумболт и днес носи неговото име.

   

  Сградата Цейххауз е построена като арсенал – склад за оръжия. Това е една от най-красивите немски сгради построени в бароков стил. През 1806 е бил разрушен от войските на Наполеон.След обединението на Германия  сградата арсенал се превръща в музея на германската история и е 1 от най - посещаваните музеи.

   

  Пергамон е уникален исторически музей, като в него се съдържат автентични експонати от различни краища на света. Сред най-големите забележителности, които могат да се видят днес са вратата на Ищар и олтара на Пергамон.

   

  Потсдам е един от най-колоритните градове в Германия. Разположен съвсем близо до столицата Берлин, в провинцията Бранденбург.

   

  Дворецът Сан Суси, остава главната туристическа забележителност в Потсдам. Този красив и внушителен палат е построен от Фридрих Велики, по подобие на този във Версай. Архитектурният стил на Сан Суси е подчертан в рококо. Дворецът е сравнително малък, но е с огромен и невероятно красив парк с прилежащите му градини.