Холандия (Нидерландия)

 •  

  Холандия
   

  Холандия или Нидерландия (Nederland на холандски) е европейската част на Кралство Нидерландия, което включва още Холандските Антили и Аруба. Тя е конституционна монархия с парламентарна демокрация. Намира се в северозападна Европа и граничи със Северно море на Север и Запад, Белгия на Юг и Германия на Изток.

  Площ: 41 526 км²

  Население (брой): 16 150 511

  Столица: Амстердам

  Официален език: нидерландски и фризийски

  Религия: католици (40 %), протестанти (30 %)

  Официален празник: 30 април

  Независимост: 80-годишна война

  Обявена: 26 юли 1581

  Призната: 1648

  Парична единица: Евро, Преди 1999 - гулден
  Флаг :

  Название :

  В много езици по целия свят (вкл. български) наименованието Холандия се използва за цялата страна. В България в официални документи се използват Кралство Нидерландия, Кралство Холандия и Холандия. Използването на наименованието Холандия може да се смята за неточно, понеже исторически и географски то се отнася само до региона, състоящ се в наши дни от двете провинции Северна и Южна Холандия, но често на практика означава цялата страна.

  Името Холандия се използва в много езици, като например в Германия, тъй като регионът Холандия е бил център с голямо политическо и икономическо влияние по времето на Република Съединени провинции — 1581-1795 г. След наполеоновата епоха Холандия става просто провинция на кралството и е разделена на две провинции — Северна и Южна Холандия. Някои хора, особено от южните провинции Лимбург и Северен Брабант, са против използването на названието Холандия за цялата страна, но и самите нидерландци често използват това име.

  Административно деление:

  Нидерландия е разделена на 12 административни района, наречени провинции:

  1. Гронинген (провинция) (Groningen) — на Североизток, столица Гронинген;

  2. Фризия (Friesland) — на Север, столица Леуарден;

  3. Дренте (Drenthe) — на Североизток, южно от Гронинген, столица Асен;

  4. Оверейсел (Overijssel) — на Изток, южно от Дренте, столица Зволе;

  5. Флеволандия (Flevoland) — в средата, в морето Ейселмер, столица Лелистад;

  6. Гелдерландия (Gelderland) — източно в средата, южно от Оверейсел, столица Арнем;

  7. Утрехт (Utrecht) — в средата, столица Утрехт;

  8. Северна Холандия (Noord-Holland) — на Северозапад, столица Харлем;

  9. Южна Холандия (Zuid-Holland) — в средата на Запад, южно от Северна Холандия, столица Хага;

  10. Зеландия (Zeeland) — на Югозапад, столица Миделбург;

  11. Северен Брабант (Noord Brabant) — на Юг, столица 'с-Хертогенбос (Ден Бос);

  12. Лимбург (Limburg) — на Югоизток, навлизаща в Белгия, столица Маастрихт.

  Всички провинции са разделени на общини, общо 483 на брой (до 2004 — 489). Няколко острова в Карибско море са зависими от Холандия: Холандски Антили, група от пет острова, и Аруба, принадлежала преди към Антилите.

  Държавно устройство:

  Холандия е конституционна монархия от 1815 г., след като преди това е била република от 1581 до 1806 г. (от 1806 до 1815 г. е окупирана от Франция). Държавен глава от 1980 г. е кралица Беатрикс Оранска-Насау (Oranje-Nassau). Формално тя назначава министерския съвет. На практика, след като излязат резултатите от изборите за парламент, се формира коалиционно правителство (процес, който може да продължи няколко месеца), след което правителството, сформирано по този начин, се назначава официално от кралицата. Глава на правителството е министър-председателят или министър-президент, който обикновено също е водач на най-добре представилата се на изборите партия и като такъв е натоварен от Короната със задачата да състави правителството. Парламентът се състои от две камари. Избори за 150-те членове на долната камара (Втора камара) се провеждат на всеки четири години или по-рано, ако Втората камара гласува недоверие на правителството. Не толкова важният Сенат (Първа камара) се избира на всеки четири години след провинциалните избори от новоизбраните членове на провинциалните парламенти. Първата и Втората камари заедно се наричат Генерални щати.

  Държавният съвет се състои от държавния глава, престолонаследника след достигане на пълнолетие (18 години) и различни съветници-експерти в областта на политиката, законодателството и администрацията, назначени от Короната, държавния глава или министрите. Политолозите разглеждат Холандия като класически пример за съобщностна (консоциационна) държава.

  Население:

  Холандия е една от най-гъсто населените страни в света с повече от 400 жители на квадратен километър. Има два официални езика — нидерландски (холандски) и фризийски, и двата от групата на германските езици. Фризийският е регионален език за северната провинция Фризия и е много близък до английския. Освен нидерландски и фризийски, на Север се говорят няколко долносаксонски диалекта, които не са официално признати. В граничните райони на Юг нидерландският преминава в други разновидности на долнофранконски и германски, които не винаги могат да се класифицират най-добре като нидерландски, най-често западнофламандски и немски. Основни религии са католицизма (18% през 1999 г.) и протестантството (15%). Около 63% от нидерландците считат себе си за принадлежащи към някоя църква. Частта от страната, намираща се на Юг от трите реки е (или е била) основно католическа, а северната част — протестантска (предимно от Нидерландската реформирана църква).