Гените и затлъстяването

 •  

  К У Р С О В А    Р А Б О Т А

  ПО ГЕНЕТИКА

  НA TEMA:   Г Е Н И Т Е   И   З А Т Л Ъ С Т Я В А Н Е Т О

   

  Затлъстяването се разглежда  като епидемия за 21-ви век. То е преди всичко сериозен здравен проблем, който може да повлече след себе си редица усложнения. Ако затлъстяването е от I-ва степен /телесната маса е повишена с 10-29 %/, организмът запазва общото си състояние. Но ако то е от II-ра /30-49 %/, III-та /50-99 %/ или IV-та степен /над 100 %/, общото състояние е увредено и се характеризира с повишен апетит, повишена жажда, засилено изпотяване, лесна уморяемост, преходни невротични прояви и главоболие. Освен че предизвиква общ дискомфорт в организма, затлъстяването в тези случаи се съпътства от нарушена обмяна на веществата и е рисков фактор за развитие наредица заболявания, като исхемична болест на сърцето, захарен диабет, артериална хипертония, дислипидемии,захарен диабет,атеросклероза, инфаркт на миокарда, белодробно сърце, тромбофлебит, подагра, невро- и холелитиаза, мастна инфилтрация на черния дроб, артрозни изменения в тазобедрените, коленните стави и гръбначния стълб с деформации и остеопороза.

  По данни от Министерството на Здравеопазването, в България 2,2 млн души са с наднормена телесна маса, а 1,045 млн са вече със затлъстяване- 21% при мъжете, 17% при жените(данни от 2004 год). При децата (до 18год.)13,9% са със свръхтегло,а 4,9%-с обезитет.

  Видове затлъстяване

  Според това от какво е породено, затлъстяването бива :

  Първично/есенциално/затлъстяване- обхваща 95 процента от случаите на затлъстяване. То се дели на:

                        Алиментарно /хранително/. Развива се вследствие на преяждане и намалена двигателна активност на фона на нормална обмяна на веществата;

                        Регулаторно.при промени в хипоталамичните центрове, регулиращи апетита. Често възниква след:
     - черепни травми;
     - енцефалит;
     - туморни процеси в диенцефалната област;
     - генетични заболявания – синдром на Prader-Willi;

                        Метаболитно /на обмяната на веществата/. То е наследствено. При умерено хранене синтезът на масти е повишен от въглехидрати, приети в умерено количество, при нарушено равновесие между процесите на липогенеза и липолиза.

  Вторично/симптоматично/затлъстяване бива:

                       Централно-нервно. То се развива в резултат на психотравма, стрес, депресия, нервно напрежение, когато апетитът рязко се повишава.

                        Ендокринно затлъстяване. То е вследствие на заболявания на щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните и половите жлези/ хиперглюкокортицизъм;хипотиреоидизъм; псевдохипопаратиреоидизъм; хиперинсулинизъм;диабет; поликистоза на яйчниците; хипогонадизъм;хипофизни аденоми – хромофобни, базофилни; менопауза; бременност/. Придружено е често от нисък ръст, изоставане в половото съзряване и др.в резултат на хипофункция на изброените жлези с вътрешна секреция.