Европейска служба за външни действия

 •  

   

  КУРСОВА РАБОТА ПО

   

  ВЪНШНИ ОТНОШЕНИЯ НА ЕС

   

   

  ТЕМА

   

  ЕВРОПЕЙСКА СЛУЖБА ЗА ВЪНШНИ ДЕЙСТВИЯ

   

   

   

  СЪДЪРЖАНИЕ:

   

         ВЪВЕДЕНИЕ

   

         ИСТОРИЯ ЗА ЕСВД

   

         КОМИСИЯТА НА АШТЪН

   

         СТРУКТУРАТА НА НОВАТА СЛУЖБА

   

         КАТРИН АШТЪН ФИНАЛИЗИРА СВОЯТ ПЛАН ЗА ПЪРВА ДИПЛОМАТИЧЕСКА СЛУЖБА НА ЕС

   

         ДЕЛЕГАЦИИ НА ЕК СТАВАТ ПОСОЛСТВА НА ЕС

   

         ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ Е ПРОТИВ СТРУКТУРАТА НА ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА СЛУЖБА НА ЕС, КРИТИКИ ЗА ПРОЕКТА ИЗРАБОТЕН ОТ АШТЪН

   

         МАДРИДСКИЯТ КОМПРОМИС

   

         СЪСТАВА НА ЕСВД ЩЕ БЪДЕ ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ЕС

   

         ПОЛИТИЧЕСКА И БЮДЖЕТНА ОТЧЕТНОСТ

   

         ЕВРОПЕЙСКАТА СЛУЖБА ЗА ВЪНШНА ДЕЙНОСТ ЗАПОЧВА РАБОТА НА 1 ДЕКЕМВРИ  2010

   

   

   

   

   

  Европейската служба за външна дейност е уникална служба на Европейския съюз , която се създава в съответствие с влизането в сила на Договора от Лисабон на 1 декември 2009 година. Тя ще служи като външно министерство и дипломатически корпус за ЕС.

  ЕСВД е под ръководството на Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност ,пост който също е създаден с Договора от Лисабон.

  Решението за назначаване на върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на Европейския съвет е взето с документ 2009/880/ЕС на 1 декември 2009 г. На неформална среща на държавните глави или министър-председателите в Брюксел на 19 ноември, преди влизането в сила на Договора от Лисабон на 1 декември, бе договорено назначаването на г-жа Катрин Аштън.

  Върховният представител упражнява в международните дела функциите, които досега са били упражнявани от шест месечното ротационно председателство, върховния представител за Общата външна политика по сигурност и на комисаря по външни отношения.

  В съответствие с членове 18 и 27 от Договора за Европейския съюз.

  ЕСВД ще бъде уникална и независима от другите институции на ЕС. ЕСВД ще се формира от сливането на служби за външни отношения на Съвета и Европейската комисия. Той ще е извън тези инстиуции и ще има свой собствен бюджет.

   

   

   

   

  Историята за ЕСВД

   

   

  ЕСВД за първи път е включена в неприетата Европейската конституция ,като единствен отдел на  външните отношения на ЕС който се разглеждаше като необходим в подкрепа на предложеното пост за човешките ресурси; като Чарлз Грант, директор на Центъра за европейска реформа, казва, че ще "... да бъде като като диригент без оркестър или по-скоро, диригент който се опитва да провежда два отделни оркестри по едно и също време. "[4] След отхвърлянето на Конституцията, промените бяха възобновени в Договора от Лисабон, който влезе в сила през 1.12.2009 година.