Динамика на образите на Бианка и Катерина от комедията 'Укротяване на опърничавата' на Уилям Шекспир

 •  

  Курсова работа

  Тема:

  Динамика на образите на Бианка и Катерина от комедията ,,Укротяване на опърничавата” на Шекспир                  И до ден днешен Уилям Шекспир е смятан за един от най – великите таланти на театъра, не само като актьор, но и като потресаващо гениален драматург и поет. Роден е през 1564 година в Стратфорд, Англия, но истинската дата на раздането му е неизвестна, макар да се предполага, че тя е 23 април. Трето дете в семейството, Шекспир посещавал кралско училище в Станфорд, което се намирало в непосредствена близост до домът му. Навършвайки осемнадесет годишна възраст, Шекспир се жени за Ан Хатауей – дъщеря на местен селянин, която е с 8 години по – голяма от него.
  За Шекспир е известно малко, тъй като много периоди от неговият живот са потънали в мрак, а за някои от творбите му се водят спорове и разпри, които продължават и до сега от шекспироведите вече четири столетия, което прави неговото име безсмъртно.Една от причините тези години да бъдат неизвестни е големият пожар в Лондон през 1666 година, който лишава от покрив 70 хиляди души и изпепелява целият архив.

             Открояващ се като надарен драматург и поет Шекспир оглавява осиротялата британска драма след неочакваната кончина на едни от най – даровитите представители, сред които: Робърт Грийн (1558 – 1592) , който забелязва творческият му талант и в своя памфлет ,,Мъдрост за пет пари, купена с милион разкаянияизвестява за появата на младият талант, който го назовава като „новоизлюпена гарга".Само след няколко години Уилям се утвърждава като най – добрият в елизабетската драматургия.

            Шекспировите пиеси са поставени за пръв път на сцена едва през 1592 година. На човечеството оставя 37 пиеси – трагедии, комедии, исторически хроники и 154 сонета. Богатият му поетичен език оставя голям отпечатък не само върху англоезичната, но и световната култура. Много от неговите герои стават нарицателни, а стотици изрази от пиесите му са се превърнали в крилати фрази.
  Шекспировото творчество може да бъде разделено на три периода:  
  I период (1589- 1600) : По известен като времето на кралица Елизабет, характеризиращо се със  подем на английският ренесанс. Шекспир твори изключително богато и пъстро, във всички жанрове, повечето от тях комедии, но това показва оптимизът и поставя център на неговото творчество – човешкият мироглед в цялото му богатство, ярка и индивидуална, личностна неповторимост, която самият той придава в трите измерения на любовта, живота и смъртта.
  Произведенията, които оживяват по стотици театрални сцени са:
  Поеми: ,,Венера и Адонис" (1593);  ,, Похищението на Лукреция"(1593). Комедии: ,,Комедия от грешки" (1592); ,,Укротяване на опърничавата" (1593); ,,Двамата веронци" (1594);  ,, Напразни усилия на любовта" (1594); ,,Сън в лятна нощ" (1595); ,,Венецианският търговец" (1596); ,,Много шум за нищо" (1598); ,,Дванадесета-нощ" (1600); ,,Веселите уиндзорки" (1597-1601). Трагедии: ,,Ромео и Жулиета" (1595); ,,Хамлет" (1601). Исторически драми: Хенри VI" (трилогия, 1589-1591); ,,Ричард III" (1593); ,,Ричард II" (1595); ,,Хенри IV" (1597-1598); ,,Хенри V" (1598); ,,Крал Джон" (1596); Хенри VIII" (1612-1613).Исторически трагедии: ,,Тит Андроник" (1593);   ,,Юлий Цезар" (1599).
  Комедията ,, Укротяване на опърничавата” може да бъде разгледано и като фарсова, но е една от най – известните му драми за този период. Същинското ,, укротяване” е обрисувано чрез поредица от кратки случки, представящи ни два образа, които сякаш на лист хартия се изключват взаимно. Две сестри, които са поставени в контрастиращи крайности. Първата, Катерина е пословично несговорчива, а като по – малката сестра, Бианка е модел на подръжание. Неопитоменият характер на Катерина създава неприятности на богатият падуански търговец Баптиста, тъй като той е решен, че докато не бъде намерен мъж за неговота голяма дъщеря, дори по – малката няма да има тази възможност.
  Бианка в известна степен е представена и като мечтата на всеки баща, каквата може би е и за Баптиста, а от друга страна той се сблъсква със същинският кошмар – Катерина.
  За ръката на Бианка има няколко кандидата, готови дори на измама, само и само да спечелят или нейното сърце, или нейното богатство.
  Думите на старият падуански гражданин и кандидат на Бианка - Гремио, представят Катерина в определена светлина:
  ,,Гадеж”
                                  бих казал аз, понеже ми се гади,
                                 щом чуя този дявол ваш устат!
                                Хортензио, ако е кандидат...