Биографии на авторите, изучавани по литература в 6-ти клас

 • Антоан дьо Сент Екзюпери(1900-1978)

  Е един от най-известните френски писатели. Роден е в Лион. Като дете се занимава с рисуване,литература,интересува се от механика. Негова голяма страст е авиацията. Получава пилотски диплом. За кратко е военен летец, след което се насочва към гражданската авиация. По времето на Втората световна война изпълнява военни мисии. Умира на 44години по време на разузнавателен полет над окупирана Франция. Писателят пилот оставя сравнително малко на брой творби: Южната поща , Нощен полет, “Земя на хората” , “Боен пилот” , “Писмо до един заложник”.Най-яркото творческо постижение на Екзюпери е книгата Малкият принц”.

   

  Атанас Далчев(1904-1978)

  Е значим български поет, литературен критик, преводач. Роден е в Солун.Завършва философия и педагогика в Софийския университет. Посещава Италия и Франция, където обогатява познанията си върху изкуството. След завръщането си в България работи като училищен инспектор и като учител по български език и литература. Носител е на международна награда за цялостното си литературно творчество. В стихотворенията на Далчев се открояват възгледи за изкуството, характерни за модерните български творци от 20-те г. на ХХ в. Поезията му утвърждава конкретното, земното, предметното изображение на живота. Стихотворенията на Далчев са наситени със задълбочени размисли върху живота и смъртта, смисъла на съществуването, самотата и отчуждението в съвременния свят. Тези особености на Далчевото творчество са разкриват най-пълно в първата му стихосбирка ,,Прозорец”. Далчев владее свободно няколко чужди езика и сред най-добрите преводачи от френски, испански, руски и др.

   

  Бранислав Нушич(1864-1938)

  Е сръбски писател и автор на драматически произведения. Получава юридическо образование в Белградския университет. Участието на Нушич в Сръбско-българската война и смъртта на сина му по времето на Първата световна война раждат творби с антивоенна насоченост. Нушич се проявява преди всичко като хуморист и е автор на многобройни комедии (,,Народен депутат” , ,,Госпожа министершата” , ,,Мистър Долар” , ,,Опечалена фамилия” , ,,Доктор” и др. ). Остроумието, шегата, откриването на смешното в живота за него са начини за изобличение на обществените недостатъци. Една от най-известните му творби е хумористичната повест ,,Автобиография”.

   

  Веселин Ханчев(1919-1966)

  Е български поет и драматург. Роден е в Стара Загора. Завършва гимназия в родния си град и право в Софийският университет. Участва във Втората световна война. Първите му стихосбирки са свързани с темата за войната (,,Испания за кръст” , ,,Стихове в паласките”). В по-късната поезия на Ханчев (стихосбирките ,,Лирика” , ,,За да останеш” , ,,Избрана лирика”) преобладава задълбоченият размисъл върху най-важните стойности в човешкия живот.

   

  Добри Чинтулов (1822-1886)

  E възрожденски поет, автор на патриотични и бунтовни стихотворения, които се превръщат в познати за всеки българин песни. Роден е в Сливен, град, известен с революционния си дух. Посещава гръцкото училище в родния си град, където за щастие негов учител е един известен гръцки поет, чиито часове са уроци по поезия и музика, защото стихотворенията се пеят. От седемнадесет годишен Чинтулов мечтае, както сам споделя, да иде да учи в Русия - ,,тази обетована земя, да диря просвещение там, гдето в училищата държат сметка за звездите или ,,да си дири щастието”. Наистина, след като известно време учи и работи в Елена, Търново и Букурещ, успява да стигне до Одеса. Отначало учи, издържан от български търговци, а по-късно със стипендия на руското правителство следва в одеската Херсонска семинария, в литературнопедагогическия отдел. Тук научава няколко чужди езика, научава се да свири на няколко инструмента и създава творби, които носят патриотичен дух и разкриват нерадостната съдба на българските емигранти. Изпълнен със свободолюбив дух и желание да промени съдбата на българите, Чинтулов се завръща в Свилен, където учителства и пише стихове. ,,Но най-хубавото, което носи в душата си, той го дава на борбата – своите пламенни бунтовни песни. Тия песни излизат из неговата учителска стая, минават през училището, защото той им създава мелодия и ги изпява на учениците си, обикалят цялата страна – в преписи и ученически тетрадки, в ръкописни сборници и песнопойки, и смело будят сърцата за бунт и борба.” (П.Динеков) Най-известните стихотворения на Чинтулов ,,Стани, стани, юнак балкански” , ,,Вятър ечи,  Балкан стене” , ,,Къде си, вярна ти, любов народна” , ,,Българи юнаци” и днес разтуптяват сърцата на българите.

   

  Елин Пелин(1877-1949)

  E един български писатели, майстор на разказа. Роден е в с.Байлово, Софийско. Истинското му име е Димитър Иванов. Бъдещият писател обича да рисува и мечтае да стане художник, но не е приет в Рисувалното училище. Литературните му интереси го подтикват да стане учител в родното си село. По-късно живее в София, където се отдава изцяло на литературна дейност. Още първите зрели разкази на писателя (,,ветрената мелница” , ,,Напаст божия” , ,,Гост” и др.) впечетляват с живото изображение на селския бит и душевност. В творчеството си Елин Пелин засяга важни проблеми, свързани с неволите и радостите на селянина, с неговата неизчерпаема жизненост. Едно от най-значимите произведения на писателя е повестта ,,Гераците”. Елин Пелин е автор на стихотворения, приказки и разкази за деца, на романите за юноши ,,Ян Бибиян” и ,,Ян Бибиян на Луната”.

   

  Жан дьо Лафонтен(1621-1695)

  Е френски поет баснописец. Роден е в Шато Тиери. Следва богословие  и право в Париж, но повече се интересува от литература. Работи дълги години като надзирател на горите и водите. Тази служба му дава възможност да опознае отблизо природата и живота на обикновения човек. Литературната си дейност започва късно, на 37 години. Първите му произведения са ,,Приказки и новели в стиховете” , а първите басни, събрани в сборника ,,Басни, избрани и предадени в стихове от господин Лафонтен”, му донасят голям успех. Повечето от басните му са със заимствани сюжети, но творчески обработени от поета: ,,Гълъбът и мравката”, ,,Вълкът и агнето”, ,,Скъперникът, загубил своето съкровище” и др.